R
Verwante Info

Safari Routes

The Brothers Wrecks
Voorwaarden en Condities


Boeken
 

Reserveer je volgende duikavontuur of duikcursus nu!

CLICK HERE

 

Testimoniels
  "Wij wisten niet dat de Rode Zeen zo mooi was. Op de plaatjes zie je altijd wel de meest prachtige kleuren. Nooit gedacht dat je dit zelf kan meemaken. Nu hebben we spijt als haren op onze hoofden dat we alleen op de een na laatste dag zijn gaan duiken."
Johan & Frits, Oss.
 

Duikplaatsen

Hieronder vindt u een korte omschrijving van enkele van de steile rotswanden, koraalriffen en scheepswrakken waar we regelmatig naar duiken. Er zijn uiteraard meer duiklocaties waar we naar toe gaan dan hieronder aangeduid en sommige duiklocaties worden soms met andere namen aangeduid. Het aantal meter dat naast de duiklocaties vermeldt staat is de maximum diepte die op deze locatie gedoken kan worden en het aantal minuten refereert naar de tijd die nodig is om vanuit het duikcentrum op de duiklocaties te komen.


Gota Abu Ramada, max. 18 meter; 90 minuten
Druk koraalrif aan de zuidzijde van Hurghada. De naam ‘Gota’ voor een dislocatie betekent onderdeel van. In dit geval is dit koraalrif onderdeel van het nabij gelegen eiland genaamd Abu Ramade. Werkelijk een schitterende duiklocatie zowel als we het hebben over de hoeveelheid vissen als over de kwaliteit van het koraal. Dit cirkelvormige koraalrif is 75 minuten zwemmen in omtrek, maar de meeste duikcentra duiken twee keer naar dit koraal, één keer in het westen en één keer naar het oosten. Ook is het mogelijk om te water te gaan op het meest noordelijke punten

van dit koraalrif en je dan mee te laten voeren door de stroming, de zogenoemde stromings duik. In september is het zandgebied onder de ankerplaats de favoriete plek van Mr. Nasty – de titan trekkervis, die de gelegde eitjes van zijn vrouwtje bewaakt. Het wordt dus ook aangeraden om de grote kogelvormige holtes in het zand te vermijden omdat de vrouwtjes trekkervis hier haar eitjes heeft gelegd.

TOP OF THE PAGE


Erg Abu Ramada, max. 25 meter; 70 minuten
De naam ‘Erg’ voor een duiklocatie verwijst naar een pilaar of pilaren van koraal. Drie kleine pilaren rijzen omhoog uit ook de koraaltuin op 20 meter diepte tot net onder het wateroppervlakte. Een absolute aanrader om te fotografen, en zeker voor diegene die geïnteresseerd zijn in macro-fotografie. Op deze duiklocatie is er regelmatig een sterke stroming, en om deze reden niet ideaal voor de beginnende duiker.

TOP OF THE PAGE


El Aruk Gigi, max. 14 meter; 65 minuten
Een fantastische ondiepe duiklocatie tegenover het strand van het kleine Giftun eiland. Verscheidene ‘ergs’ (pilaar van koraal) herrijzen uit de zandbodem vol met zeeleven. Het is geweldig om te zwemmen over het relatief schaars verspreidde zand tussen de ‘ergs’, welke tot zo’n 30 meter afstand willekeurig van elkaar verspreid staan. Om de schoonheid en de variëteit van koraal te waarderen, alles wat een klein koraal te bieden heeft.

TOP OF THE PAGE


Abu Ramada South, max 30 meter; 70 minuten
Deze duiklocatie biedt voor ieder wat wils, snorkelaars, introductieduiken, duiklessen en duikers. De overblijfselen van een staalromp van een duikboot rust op het rif op 5 meter diepte. Een zeer populaire duiklocatie omdat het bescherming biedt tegen de noordelijke wind. Mocht je dieper willen duiken dan hoef je alleen maar het rif richting het westen te volgen waar het plateau in een muur verandert. Op deze duiklocaties vind u een grote hoeveelheid vis en komt u ongetwijfeld oog in oog met Napolions vis of grote murene.

TOP OF THE PAGE


Abu Ramada North, steile wand; 75 minuten
De maximum diepte kunt u op deze duiklocatie zelf bepalen. Een perfecte steile wand zonder helling oftewel een perfecte verticale val in het donkerblauw. De enige plaats in Hurghada waar hamerhaaien gesignaleerd zijn. Ook vindt u hier enkele mooie grotten met glas vis op 25 tot 35 meter diepte.

TOP OF THE PAGE


Small Giftun Drift, max 40 meter; 75 minuten
Als u slechts één duiklokaties kunt aanraden aan iemand die nog nooit in Hurghada is geweest dan heeft deze duiklocaties alles wat Hurghada te bieden heeft. Een zuidelijke stroming is bijna altijd present langs een muur die uitkomt bij een plateau op ongeveer 20 meter diepte. Het plateau, welke van de muur afloopt, biedt plaats aan schildpadden, murene, baars en andere soorten roggen. Over de rand van het plateau vindt u diverse kleine grotten. Zwevend langs de rand van dit begroeide wigvormig plateau om de pelagics te zien. Maar let op dat u niet te veraf drijft, aangezien de stroming zeer sterk is, en het zeer lastig is om weer terug naar de ankerplaats van de boot te komen.

TOP OF THE PAGE


Sharb Sabrina, max 22 meter; 75 minuten
Deze duiklocatie is bijna altijd de 2de duik na de Giftun drift. Deze locatie wordt bij stroming ook wel als afdrijfplaats aangedaan. De boot zet u af in het midden van wat het beste omschreven kan worden als een open baai, vanwaar u afdaalt naar enkele prachtige koraaltuinen op ongeveer 18 meter diepte. De zeebodem is vlak en het is daarom belangrijk om een goed richtingsgevoel te hebben, dan wel met een kompas kunnen duiken. Als u een tijdje rond heeft gekeken is het een goed idee om richting het westen te duiken. U komt uit bij een muur en als u deze
in zuidelijke richting volgt komt u weer uit bij de aanlegplaats van de boot. Deze locatie is altijd een verrassing en zal u zeker niet teleurstellen. Het is onmogelijk om een slechte duik te hebben. Dit is de plek waar u adelaar roggen van verschillende grootte op enkele meter afstand in een perfecte V-formatie zullen passeren. Onder de aanlegplaats tegen de koraalbrokken vindt u reusachtige morene.

TOP OF THE PAGE


Umm Gamar, max 40 meter; 45 minuten
Umm Gamar is een klein eiland waar alleen bij goed weer naartoe gevaren kan worden. Een fantastische duiklocatie aangezien het zicht hier buitengewoon goed is met veel zeeleven om te zien. Of u nu in de ruimte kijkt of dat u de (naaktslak?) bestudeert op de verschillende koraalpilaren die zich een weg banen vanuit de steile bodem. Elk van deze koraalpilaren is een minimaal bezoekje van 20 minuten waard omdat ze allemaal vol zitten met kleine diertjes. Neem een kleine zaklamp mee dan kunt u goed zien hoe de pilaren bezaaid zijn met spleetjes en kleine grotten met ongelofelijk veel paars, rood en oranje. De aanlegplaatsen
zijn zoals gewoonlijk, aan de beschermende zuidzijde, maar de duik kan ook gedaan worden als stromingsduik lang de oostelijke zijde van dit halve maanvormig gevormd eiland. Als u als eerste aankomt met de boot in de ochtend dan is er een goede kans dat u haaien en tonijn ziet.

TOP OF THE PAGE


Shark Ruhr Umm Gamar, max 40 meter; 40 minuten
5 minuten zuidelijk van Umm Gamar dit koraalrif verschijnt uit het niets en biedt ten minste 4 bekende scheepswrakken liggend op verschillende hoeken op zijn steile hellingen. Slechts één wrak licht ondiep genoeg om toegang te bieden aan sportduikers helaas is dit scheepswrak wel in stukken gereten. Dit scheepswrak was een klein, dubbel dieselgestuurde motorsloep/rondvaartboot gebruikt door het leger om brandstof, eten en drinken naar de op het nabijgelegen Shedwan eiland gestationeerde troepen te verschepen. De overblijfselen beginnen op een diepte van 8 meter, op enkele meters van de aanlegplaats en lopen door tot de overblijfselen van de romp net boven de drop-off op 38 meter diepte. Wederom, als je het geluk hebt om als eerste te arriveren, heb je een goede kans om wit tip en grijzen haaien te zien. Onder de aanlegplaats vindt je ontelbaar veel grote murene die doelloos patrouilleren en de vele kleine grotten op 5 meter diepte maken deze duikplaats een interessante stop tijdens je safety-stop.

TOP OF THE PAGE


Carless Reef, max 40 meter; 40 minuten.
Vaak ten onrechte omschreven als onvoorzichtig rif. Deze kleine uitspansel is Hurghada’s meest westelijke duikplaats en net zoals de bovengenoemde twee duiklocaties, is deze plaats alleen bereikbaar met goed weer. Vernietigd door de thorn starfish 5 jaar geleden, kijken enkele gebieden een beetje schaars maar een actief zeeleven is er zeker. Dit is dé plek om haaien te spotten met grijzen, zilveren en zwarte vinnen schuilend aan de westzijde via een helling naar beneden welke op 25 meter diepte begint. Deze plek kan flink geteisterd worden door hevige stroming en er is geen schuilplek. Daarom is deze plek niet geschikt voor introductieduiken en duikcursussen.

TOP OF THE PAGE


Sharb Iris, max 16 meter; 40 minuten.
Een rij ‘ergs’ van verschillende grootte in oostwestelijke richting. Het wemelt er van het zeeleven. Het complete microcosm dat de hele rode zee te bieden heeft in een gebied zo groot als enkele tennisvelden. Al het mooie kleine, vergezeld met schildpadden, roggen en murene. Deze ondiepe duiklocatie wordt vaak gecombineerd met een van de drie bovengenoemde site.

TOP OF THE PAGE


Gota Paradiso, max 20 meter; 50 minuten.
Een stuk onbekend rif waar niet zo vaak gedoken wordt, ondanks dat er twee permanente meerkettingen zijn. We zijn niet helemaal zeker van de naam van deze duiklocatie maar tijdens onze eerste duik hier was het eerste woord dat in ons opkwam paradijs op aarde. Een ovale ‘erg’ waar je in een uur omheen kunt zwemmen. Het koraal hier is werkelijk ongerept in elke denkbare vorm en kleur. Enkele grote scholen vissen zijn te vinden aan de noordzijde. Ook zijn hier reeds enkele adelaar rog gespot.
.

TOP OF THE PAGE


Fanadir, max 25 meter; 20 minuten.
Deze duiklocatie is het dichtste bij onze basis en gelukkig voor ons ook één van de beste. Dit rif is enkele kilometers lang en loopt praktisch parallel met de binnenstad. Een prachtige locatie waar de boten zodanig kunnen afmeren dat je vanaf het duikplatform rechtstreeks af kunt dalen langs de muur zonder ernaartoe te hoeven zwemmen. De muur komt uit bij een zandplateau op ongeveer 15 meter diepte welke schuin naar beneden afloopt en uitkomt bij een andere muur op zo’n 22 meter diepte. Verspil u tijd alstublieft niet met het afdalen langs de 2de muur maar bespaar u lucht en laat u heen en weer gaan langs het voornaamste
deel van het rif waar het wemelt van het leven. Denk hierbij aan steenvis, schorpioenvis en scholen van cornetvis en zelf af en toe een dolfijn. Het zandplateau heeft, blauwgespikkelde pijlstaartrog en octopussen. De kleine grotten zijn bezaaid met koaalduivel en glas vis.

TOP OF THE PAGE


Fanous, max 25 meter; 30 minuten.
Deze duiklocatie bestaat eigenlijk uit twee delen waarbij het rif afgescheiden wordt door een vuurtoren welke het meest noordelijke puntje van het Giftun eiland aangeeft. Fanous betekent in het arabisch vuurtoren. De aanlegplaatsen voor beide duiklocaties zijn in de lagune achter het buitenste rif. U moet dus enkele minuten zwemmen over de zand/zout bodem voor u arriveert aan het buitenste gedeelte van het rif. Deze eerste minuten van normalerwijze slechte zicht geven u de tijd om de ware schoonheid kleurenpracht en de vissen van het rif te bewonderen. Op deze duiklocatie worden de meeste dolfijnen gespot, zowel onder als boven water.

TOP OF THE PAGE


Stone Beach/Umm Dom/Hamda, max 30 meter; 40 minuten.
Drie verschillende namen voor dezelfde duiklocatie. Deze plaats biedt u een mix van een muur en een koraaltuin en ligt aan de voet van het Giftun eiland. Deze duiklocatie wordt bij voorkeur gebruikt voor de eerste duik van de dag omdat de middag deze locatie ondiep maakt en dit reduceert de kleur en het zicht. Deze duiklocatie heeft slechts enkele aanlegtouwen en beperkte ruimte om te manoeuvreren vandaar dat het hier nooit zo druk is. Echte hoogtepunten hier zijn enorme scholen fusiller, banner fish en surgeon fish.

TOP OF THE PAGE


Excalibur/Susannah, 22 meter; 20 minuten.
Een scheepswrak dat zich bijna recht tegenover de populaire duiklocatie ‘The Chill’ bevindt. Het is ook mogelijk om vanuit de kust naar deze duiklocatie te gaan. De duiklocatie, bekend onder de 2 bovengenoemde namen, zonk voor anker in 1995 na een brand op het schip en zit rechtop tegen een koraal/rots bodem. Dit is een perfecte plaats voor een scheepswrak introductieduik, als onderdeel van een cursus bijvoorbeeld, en ondanks dat deze duiklocatie niet echt groot is biedt de duiklocatie alles om de duik de moeite waard te maken. Het scheepswrak biedt een gemakkelijk toegang tot haar interieur door de salondeuren. Het
scheepswrak biedt huis aan vele glasvis, toiletten, wasbakken en elektrische apparatuur zijn gemakkelijk te herkennen. Er is altijd wel een koraalduivel in de boeg en er groeit overal prachtige zachte koraal tot aan de ramen toe.

TOP OF THE PAGE


El Mina, 15 minuten.
Het tweede scheepswrak waar regelmatig naar gedoken wordt ligt op 32 meter diepte en is een Russisch mijnenveger (één van de vier die gekocht zijn door het Egyptische leger). Het scheepswrak is tot zinken gebracht door Israëlische bommenwerpers in 1969. De boot is ongeveer 70 meter lang en ligt op haar bakboord. Het permanente aanlegtouw is vastgemaakt nabij de 2 propellers en als het druk is, is er een constante stroom van duikers die afdalen en weer omhoog komen. Het zicht kan hier zeer slecht zijn door de stroming, slechts enkele wagen zich in het wrak. Voor diegene die geïnteresseerd zijn in het leger is er meer dan
genoeg te zien zoals kabels, afweergeschut en hulzen van verschillend kaliber. Er is niet veel vis hier behalve bij de boeg, waar, net zoals bij de Excalibur, koraalduivel en glasvis in harmonie naast elkaar leven.

TOP OF THE PAGE


Abu Nuhas
Het rif van Abu Nahas ligt 3 uur noordelijk, aan de rand van het suez kanaal. Door de jaren heen heeft het rif het leven van dozijnen schepen geëist. Er zijn 4 wrakken waar regelmatig naar gedoken wordt die tegen de noordelijke kant liggen. Er liggen nog meer schepen die niet onmiddellijk gezonken zijn nadat ze het rif geraakt hebben. Verspreid in honderden meters water.

TOP OF THE PAGE


The Carnatic
Het Peninsula en oriëntaal passagiersstoomschip “Carnatic” is gebouwd bij Samuda Bros te Londen en geclassificeerd als een ijzeren brok van een passagiersschip van 1776 ton. Haar afmetingen waren 89,8 meter bij 11,6 meter met een diepgang van 7,8 meter. Ze werd voortgestuwd door een enkel 4 cilinder motor die haar tot 2.442 hp. (1 hp=1,014 pk). In september van 1869 raakte ze het rif licht en daardoor zonk ze niet onmiddellijk, om nog sterker te vertellen de kapitein, de bemanning en de 210 passagiers hebben de nacht nog doorgebracht op het schip omdat niemand kon geloven dat een stalenschip die het koraalrif nauwelijks geraakt had kon zinken. Na 36 uur schommelend door de golven op het koraalrif doorgebracht te hebben, brak het schip dan toch doormidden. Door de breuk is het achterste gedeelte van de boot van het
koraalrif afgegleden, dit heeft aan 5 passagiers en 26 bemanningsleden het leven gekost. Het voorste stuk van het schip volgde niet al te lange tijd later. Tijdens de duik naar de twee stukken schip onder water zult u zien dat beide stukken weer (bijna) verenigd zijn. Het schip ligt op bakboord zo’n 30 meter onder water. Een fantastisch schip met meer dan genoeg te zien inclusief haar propeller, masten, vierkante schietgaten en vele gebroken wijnflessen op de bodem van het scheepsruim.

TOP OF THE PAGE


The Giannis D
De Gannis D is gebouwd door de Kuryshima Dock Company van Imaburi, Japan en zag haar licht in 1696. Een vrachtschip met een capaciteit van 2.923 ton die in 2 compartimenten waren verdeeld aan de voorzijde van het schip, aan de achterzijde waren de brug en de machinekamer gevestigd. Haar afmetingen waren 99,5 meter x 16 meter met een diepte van 6,53 meter. Ze had een 6 cilinder dieselmotor die 3.000 hp produceerde en haar topsnelheid was 12 knopen. In april 1983 op weg naar Jeddah, Saoedi-Arabië volgeladen met teak-houtenplanken dacht de kapitein dat de enige belemmering op weg naar Saoedi-Arabië de rode zee zou zijn en net voordat hij in slaap is gevallen heeft hij nog de order: volle kracht vooruit gegeven en viel toen in slaap. Hij had echter niet gerekend op Abu Nuhas en het duurde dus ook niet lang
voordat het schip zich met een harde klap in de noordwest hoek van het Abu-Nuhas rif boorde. Vandaag de dag is het schip in drie stukken gebroken, als eerste de boeg, ten tweede het middenschip omringd met teak-houtenplanken en als laatste het achterstuk wat met name de duik zo boeiend maakt. In dit gedeelte bevinden zich de kamers en gangen die door de 45 graden hoek waarmee ze in het water ligt een vreemd schouwspel geven. Een steunpijler markeert haar diepste punt op 23 meter.

TOP OF THE PAGE


The Chrisoula K
Dit 3.720 ton wegende vrachtschip zag in 1954 het licht en is gebouwd in de Duits Baltische haven van Lubeck. Haar afmetingen waren 98 meter bij 14,8 meter met een diepte van 9 meter. Ze werd aangedreven door een 9 cilinder dieselmotor met een vermogen van 2.700 hp. In Lloyd’s verlieslijst van september was het ongevallenrapport van the Chrisoula K begrepen: “Suez, 31 augustus – vrachtschip Chrisoula K is gisteren gestrand in de Rode Zee. Ze heeft aanzienlijke schade opgelopen maar verder geen slachtoffers hebben de scheepsbronnen vandaag gemeldt. Het vrachtschip heeft het koraalrif nabij de Egyptische marinebasis Ras Banas geraakt. Reddingsmedewerkers van de marine basis hebben de 21 bemanningsleden ongedeerd van het schip gehaald en overgebracht naar Suez. Het vrachtschip, geladen met vloertegels uit Italie, was onderweg naar Jeddah, Saoedi-Arabië. Het zwaarbeschadigde schip wordt als verloren beschouwd”. Net als bij Giannes D, dacht de kapitein nadat hij veilig het schip door het Suez Kanaal had gevaren en ook dat alle obstakels voorbij waren. De kapitein had het bevel “op volle kracht vooruit” gegeven en was in slaap gevallen om abrupt uit zijn slaap wakker te worden toen ze op volle kracht het rif raakten. Het schip vandaag de dag in het voorste gedeelte in vele stukken uiteengevallen. De stroming zorgde er namelijk voor dat het voorste gedeelte van het schip, dat op en tegen het rif lag, afgebrokkeld is en nu over een groot gebied verspreidt ligt. De achtersteven kan wel bezocht worden maar is een beetje onstabiel door de hoge golven boven u, die ook zorgen voor de vele knarsgeluiden en beweging in dit gedeelte van het schip.

TOP OF THE PAGE


The Kimon
The Kimon is wederom een vrachtschip, dit maal van 3.714 ton en vier laadruimtes, twee voorin en twee achter de centrale brugconstructie. Ze is gebouwd in de Duitse plaats Hamm in 1952. Haar afmetingen waren 106,4 meter bij 14,8 meter met een diepte van 6,81 meter. Ze werd aangedreven door een vier blad, single action 8 cilinder dieselmotor. The Kimon had ongeveer dezelfde grootte, laadvermogen en leeftijd dan de Chrisoula K en verschillende organisaties gebruiken dan ook per ongeluk de foto van het ene schip terwijl ze het andere omschrijven. In december 1978 werd The Kimon geladen met 4.500 ton zakken gevuld met linzen in de Turkse haven van Iskenderun voor een tocht naar Bombai, India. Nu, 25 jaar later, vinden we haar na de Chrisoula en blijft het daadwerkelijke verhaal van haar ondergaan een mysterie. Haar neus ligt op het rif met haar achtersteven op 32 meter diepte. Dit schip ligt, in vergelijking met de hierboven genoemde schepen, nog het meest in stukken.

TOP OF THE PAGE


Salem Express. 5 hours.
Hoewel het alweer zo’n 12 jaar geleden is dat dit schip zijn tragische lot tegemoet ging, zijn duikers nog steeds diep geroerd door de Salem Express. Het hoeft eigenlijk niet gezegd te worden maar bezoekers aan dit scheepswrak dienen dit met respect te benaderen gezien het feit dat honderden mensen die hier zo tragisch zijn gestorven. De Salem Express was een fors rij-op-rij-af-autoveer met twee enorme motoren. De grote van dit veer maakt dit wrak tot een ontzagwekkend gezicht en omdat het ligt, in relatief ondiep water kunnen duikers grondig het dek en het schip zijn superstructuur bewonderen. Rond middagnacht op 15 december 1991, het schip vol met pelgrims terugkerend vanuit Mecca, raakte het een van de koraalbanken ten zuiden van het Hyndman rif net buiten de Safaga haven. De aanvaring veroorzaakte een gapend gat in het voorste gedeelte van de romp en veroorzaakte dat de enorme achtersluisdeur openbarstte. Het veer kreeg onmiddellijk grote hoeveelheden water te verwerken door de opening en binnen enkele minuten was het 100 meter lange veer door de zee verzwolgen. Volgens de officiële cijfers waren er 690 mensen aan boord van de Salem Express en hebben slechts 180 hebben deze ramp overleefd. Er wordt echter beweerd dat er veel meer passagiers aan boord waren dan er op de officiële passagierslijst stonden en dat er dus 1600 mensen zijn omgekomen in deze ramp.

De Salem Express ligt op haar stuurboord zijde aan de boot van het rif en zijn diepste gedeelte ligt op 30 meter. Dit in tegenstelling tot de bakboordzijde welke 10 meter op 10 meter van het wateroppervlakte ligt. De wrakstukken liggen verspreid, soms lijken het zelfs spiksplinternieuwe stukken te zijn. U vindt hier schoenen, koffers, stereo’s, plastic speelgoed, kleren en triest maar waar zelfs 4 reddingsboten, kabels ineengestrengeld als stille getuige van de tragedie die zich hier heeft afgespeeld.

TOP OF THE PAGE


The Thistlegorm. 5 uur
The Thristlegorm is in 1940 gebouwd door North Eastern Marine Engineering Company van Sutherland en is op 9 april 1940 te water gelaten. Dit vrachtschip van 415 bij 58 bij 25 voet met laadvermogen van 4.898 ton was bewapend met een 4,7in (1 inch = 2,54 cm) geweer en 1 machinegeweer, beide zijn restanten van de eerste wereldoorlog. Haar laatste vaart in 1941 vertrok vanuit Glasgow waar ze werd geladen met munitie voor kleine geweren, patronen, landmijnen, gewapende voertuigen, jeeps, motorfietsen, regenlaarsen, stoomlocomotieven en rijdend materieel. Deze voorraad was bestemd voor de geallieerde
troepen in Noord-Afrika. Aangezien het Middellandse zeegebied gesloten was voor geallieerde schepen was de route voor de tocht als volgt: via Kaapstad en dan in naar de oostkust van Zuid-Afrika naar de rode zee. Ze lag voor anker in Sraits van Gubal waar ze wachtte op haar beurt om het Suez Kanaal in te mogen toen op 6 oktober 4 Heinkel He-111s gebaseerd in Kreta tevoorschijn kwamen. Hun doel was om de Queen Mary tot zinken te brengen welke net was vertrokken met een grote groep manschappen. De Queen Mary werd gemist maar toen kwam de Thistlegorm in zicht. Twee bommen raakten de Thistlegorm achter de brug. Negen van de bemanningsleden verloren hun leven en de overlevenden werden door de HMS Carlisle opgepikt, welke nabij voor akker lag. Tien minuten na de inslag van de bommen was er een grote explosie en al snel was de Thristlegorm gezonken. Iedereen vergat dit gezonken schip totdat in 1950 Jack Cousteau en de Calypso dit schip ontdekten en haar identificeerden. In de februari editie van de National Geographic uit 1956 nam dit vergeten schip een prominente plaats in.

De Thistlegorm staat rechtop op de zeebodem en is nu het meest bezochte scheepswrak te wereld. Het zicht in dit gebied van de golf is wisselend, maar variërend van normaal gesproken tussen de 15 en 25 meter. Dit zorgt ervoor dat u de volle impact van dit soort grote schepen en de conditie van het schip kunt bewonderen.

Zwemmend van de boeg via de trap naar beneden wordt het u meteen duidelijk dat dit een waar duikers paradijs is. Afdalend langs het schip komt u de eerste lading van het rijdend materieel tegen in het bovenste dek. Aangrenzend zijn de voorste scheepsruim, nu zonder sluisdeuren, ziet u de munitie, motorfietsen en jeeps op een diepte van 25 meter. De brug en de slaapvertrekken zijn nog steeds intact en veilig om te verkennen, dit zijn de minst diepe stukken van het schip op zo’n 10 tot 12 meter diepte. De grootste schade aan het schip is achter de brug bovenbouw waar de bommen als eerste het schip raakten en de daarop volgende explosie sloeg in, in de scheepsromp. Hier zijn de sluisdeuren door de kracht zo geopend zodat u de tanks, granaten en landmijnen goed kunt zien liggen. Achter dit zwaar beschadigde gedeelte kunt u het achterste gedeelte van het schip goed bakboord zien liggen. Het 4,7in (1 inch = 2,54 cm) geweer en het machinegeweer van groot kaliber zijn nog steeds te bewonderen, maar ze zijn nu wel bedekt met koraal en sponzen. Het roer en de propeller bevinden zich nog steeds op dezelfde plaats en zijn nu de thuisbasis voor de meer buitengewone grote baars. De maximum diepte hier is 31 meter.

De diepte en wijze waarop de schepen liggen zorgen voor een gemakkelijke en relatief veilige duikomgeving. Uiteraard moet u in u gedachte houden dat u niet te diep in de schepen gaat omdat het moeilijk is in te schatten hoe stabiel het gezonken schip daadwerkelijk is. The Thistlegrom ligt bij de ingang van het Suez Kanaal en is om deze reden onderhevig aan sterke stromingen, dit is ook de reden dat u zich ervan moet overtuigen dat u teruggaat naar u eigen afdaal lijn (dit valt niet altijd mee tussen alle andere). Het vergt namelijk enige decompressietijd om af te zakken en weer omhoog te komen vanuit de Golf.

  BACK A PAGE TOP OF THE PAGE